top of page

Údržba vlny

Vlněné obleky a kostýmky je nejlepší odnést do čistírny a stejně tak výjimečné kousky.

Běžné vlněné oděvy lze prát jemně v ruce nebo na šetrný program v pračce (maximálně 600 otáček). Pokud vaše pračka disponuje speciálním programem na vlnu, máte práci usnadněnou. Důležité je zvolit při praní vhodnou teplotu. Vlnu nesmíte prát na více než 30 stupňů, jinak se srazí. Druhou důležitou věcí je vybrání vhodného pracího prostředku. Vlnu totiž nelze prát v běžných pracích prostředcích. Musíte zvolit přípravek, který je určený přímo na vlnu (případně na hedvábí).


Ždímání úplně vynechat a sušičku nepoužívat!


Vlněné oblečení není vhodné věšet na šňůru, ani ho sušit na topení. Zvláště u pletených výrobků se často stává, že se nevhodným sušením vytahají. Nejlepší je z oděvu jemně vymačkat vodu, ideálně srolovat ho do čistého froté ručníku a potom ho sušit v ploše (například na stole na suchém ručníku).


Teplota při žehlení by se měla pohybovat mezi 180-190 stupni, což odpovídá střední hodnotě (dvě tečky). Žehlit doporučuji zlehka. Můžete z rubu i z lícu, nejlépe přes vlhké bavlněné plátno.


U vlny platí ,stejně jako u hedvábí, že není vždy nutné oblečení prát, někdy stačí nechat ho pouze vyvětrat. Dokonce i drobné zmačkání se díky pružnosti vlny po vyvěšení samo narovná.




Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page